Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό.
Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις. Oι δημοσιεύσεις μας αποτελούν πρωτογενές υλικό, το οποίο έχουμε εφαρμόσει στις τάξεις του νηπιαγωγείου.
Το Περί...Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 11ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.

Αν έχετε υλικό προς δημοσίευση στείλτε μου e-mail nipiagogoi@gmail.com

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

To "Σιωπηλό Βιβλίο" ή αλλιώς quiet book

Πρόκειται για ένα υφασμάτινο βιβλίο δραστηριοτήτων, που συνήθως δεν έχει κείμενο, αλλά διάφορα παιχνίδια για τα παιδιά, τα οποία καλλιεργούν διάφορες δεξιότητες. Οι ιδέες είναι πολλές και ευφάνταστες. Από το πως το παιδί  θα δέσει τα παπούτσια του, μέχρι το πως θα ντύσει την κούκλα, θα ανοίξει ένα λουκέτο κλπ. Δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες στη συλλογή μου στο Pinterest εδώ.


Στο εξωτερικό το ονομάζουν Quiet Book και το χρησιμοποιούν για τα ταξίδια ή στην Εκκλησία, όπου θέλουν το παιδί τους απασχολημένο και ήρεμο ταυτόχρονα. Συνήθως το φτιάχνουν μαμάδες σαν προίκα στα παιδιά τους και ομολογώ ότι έχει γίνει μόδα. Για να αγοράσει κάποιος μάλλον δεν συμφέρει (το έψαξα), μια που  κοστίζει πάνω από 90 ευρώ. Να φανταστείτε ότι στο ίντερνετ πουλάνε τη σελίδα γύρω στα 10 - 15 ευρώ. 
Μια λοιπόν που τα είδα, και μια που τα ερωτεύτηκα. Έτσι, αν και αδαής, πήρα την απόφαση να επιχειρήσω κι εγώ για τον μικρό μου μια δειλή προσπάθεια. Βέβαια μου λείπανε τα βασικά, όπως η ραπτομηχανή, αλλά επιχείρησα να το φτιάξω στο χέρι. 
Τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν κλωστές, κουμπιά, συνδετήρες, μαγνητάκια και τσόχα σε διάφορα χρώματα. 

Τα πρότυπα που έβλεπα φτιάχναν μία μία τις σελίδες κι έπειτα με τρύπες τύπου κλασέρ κάνανε την σελιδοποίηση.


 Επειδή όμως ούτε αυτό μπορεί κάποιος να κάνει σε ύφασμα αν δεν το στείλει σε ειδικό, εγώ επέλεξα μια άλλη μέθοδο: Έκοψα διπλές σελίδες σε διάσταση 50εκ χ 25εκ κι έτσι απλά, αφού έφτιαξα το σκηνικό, έραψα στη μέση όλες τις σελίδες μαζί. 
Οι σελίδες μου:

Η ρουτίνα: Μαμ, μάνιο και νάνι
Τα χρώματα μπαίνουν σαν καυσαέρια πίσω από το αυτοκίνητο αρχικά, και τα τοποθετεί στο φανάρι.


Το παιδί τοποθετεί το άλογο στο σωστό βαγόνι μετρώντας τα κουμπιά - ρόδες.
Το ψάρεμα. Στο δόλωμα έχω μαγνήτη και στα ψαράκια εσωτερικά συνδετήρα.

Στη φάρμα υπάρχουν ζώα - δακτυλόκουκλες και στις τιράντες κλειδί και λουκέτο

1. Το σκυλάκι
2. Τα σήματα
3. Κούκου τζα
4. Τα αλογάκια - αριθμοί
5. Η φάρμα (με δακτυλόκουκλες τα ζώα της φάρμας)
6. Ξεκλειδώνω το λουκέτο (επειδή ο μικρός λατρεύει τα κλειδιά)
7. Το ψάρεμα

Να σημειώσω εδώ ότι έφτιαξα όλες τις διπλές σελίδες ξεχωριστά, και έπειτα τις έραψα με την πίσω όψη τους.
 Το μικρό της ηλικίας του γιόκα μου με περιόρισε στην επιλογή των θεμάτων, αλλά μπορείτε να βρείτε αμέτρητες σελίδες με βάση τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας. 

Για την τάξη του νηπιαγωγείου, μπορούν να γίνουν όλα αυτά σε μεγαλύτερη διάσταση και να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εποπτικό υλικό για ήρεμες πρωινές δραστηριότητες.

Αυτά από μένα και καλό καλοκαιράκι.
Και μην ξεχνάτε
Keep Sharing!!!