Σελίδες

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΤΣΟΥΡΕΚΟΥΛΟΥΡΑ

 

Μια πεντανόστιμη συνταγή που θυμίζει τσουρέκι 
και μπορείτε εύκολα να κάνετε στο Νηπιαγωγείο!!!

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΕΝΤΡΑ




Κάποτε στην κορφή ενός λόφου στέκονταν τρία μικρά δέντρα και ονειρεύονταν τι ήθελαν να γίνουν όταν μεγαλώσουν.

Το πρώτο κοίταξε ψηλά τα αστέρια και είπε: «Θέλω να φυλάω ένα θησαυρό. Θέλω να είμαι καλυμμένο με χρυσάφι και γεμάτο πολύτιμους λίθους. Θα είμαι το πιο όμορφο θησαυροφυλάκιο στον κόσμο!»

Το δεύτερο κοίταξε μακριά ένα μικρό ποταμάκι που αργοκυλούσε στο δρόμο του για τη θάλασσα. «Εγώ θέλω να ταξιδεύω τις μεγάλες θάλασσες και να μεταφέρω δυνατούς βασιλιάδες. Θα είμαι το πιο δυνατό καράβι στον κόσμο!»

Το τρίτο δέντρο κοίταξε χαμηλά στη κοιλάδα από κάτω, όπου δραστήριοι άντρες και γυναίκες δούλευαν σε μια πόλη γεμάτη ζωντάνια. «Εγώ δε θέλω να αφήσω την κορφή του βουνού. Θέλω να γίνω τόσο ψηλό που, όταν σταματούν οι άνθρωποι για να με κοιτάξουν, θα σηκώνουν τα μάτια τους στον ουρανό και θα σκέφτονται το Θεό. Θα είμαι το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο.»

Τα χρόνια πέρασαν. Ήρθε η βροχή, βγήκε ο ήλιος και τα μικρά δέντρα ψήλωσαν.



Μια μέρα τρεις ξυλοκόποι ανέβηκαν στο βουνό. Ο πρώτος κοίταξε το πρώτο δέντρο και είπε: «Αυτό το δέντρο είναι όμορφο. Είναι ακριβώς αυτό που θέλω», είπε, και με μια κίνηση του αστραφτερού τσεκουριού του το δέντρο έπεσε.

«Τώρα θα με κάνουν ένα όμορφο μπαούλο και θα φυλάω θαυμάσιους θησαυρούς!», είπε το πρώτο δέντρο...


Ο δεύτεροs ξυλοκόπος κοίταξε το δεύτερο δέντρο και είπε: «Αυτό το δέντρο είναι δυνατό. Είναι ακριβώς αυτό που θέλω», είπε, και με μια κίνηση του αστραφτερού του τσεκουριού έπεσε το δεύτερο δέντρο. «Τώρα θα ταξιδέψω τις μεγάλες θάλασσες!» σκέφτηκε εκείνο, «Θα γίνω δυνατό καράβι για δυνατούς βασιλιάδες!»...




Το τρίτο δέντρο απογοητεύτηκε, όταν ο τελευταίος ξυλοκόπος κοίταξε κατά το μέρος του. Στεκόταν ευθύ και ψηλό και σημάδευε γενναία τον ουρανό. Ο ξυλοκόπος κοίταξε ψηλά και μουρμούρισε «Οποιοδήποτε δέντρο μου κάνει». Με μια κίνηση του αστραφτερού του τσεκουριού έπεσε και το τρίτο δέντρο...
Το πρώτο δέντρο χάρηκε, όταν ο ξυλοκόπος το πήγε στον ξυλουργό. Αλλά εκείνος το έκανε παχνί για τα ζώα. Το άλλοτε όμορφο δέντρο δεν καλύφθηκε με χρυσό ούτε με θησαυρό. Το επένδυσαν με πριονίδια και το γέμισαν σανό για να τρώνε τα πεινασμένα ζώα μέσα σε ένα στάβλο.

Το δεύτερο δέντρο χαμογέλασε, όταν ο ξυλοκόπος το πήγε στο ναυπηγείο, όμως κανένα δυνατό καράβι δε φτιάχτηκε εκείνη τη μέρα. Αντί γι' αυτό, το άλλο δυνατό δέντρο με το σφυρί και το πριόνι έγινε μια βάρκα για ψάρεμα. Παραήταν μικρή και αδύναμη για να περάσει τους ωκεανούς ή ακόμα και ένα ποτάμι. Παρά μονάχα το πήγαν σε μια μικρή λίμνη.

Το τρίτο δέντρο μπερδεύτηκε, όταν ο ξυλοκόπος το έκοψε σε δυνατά δοκάρια και το άφησε στο ξυλουργείο. «Τι έγινε;» αναρωτήθηκε το ψηλό αυτό δέντρο, «Αυτό που ήθελα πάντα ήταν να στέκομαι στην κορφή του βουνού και να δείχνω τον Θεό...».


Πολλές μέρες και νύχτες πέρασαν. Τα τρία δέντρα σχεδόν ξέχασαν τα όνειρά τους.




Αλλά μια νύχτα, χρυσό φεγγαρόφως ξεχύθηκε πάνω στο πρώτο δέντρο καθώς μια νεαρή γυναίκα απόθεσε το νεογέννητο μωρό της μέσα στη φάτνη. «Μακάρι να μπορούσα να του φτιάξω μια κούνια», ψιθύρισε ο άντρας της. Η μητέρα έσφιξε το χέρι του και χαμογέλασε καθώς το φεγγαρόφωτο έλαμψε πάνω στο λείο και στιβαρό ξύλο. «Αυτή η φάτνη είναι όμορφη», είπε. Και ξαφνικά το πρώτο δέντρο κατάλαβε ότι κρατούσε τον μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου...

Ένα βράδυ, ένας κουρασμένος ταξιδιώτης και οι φίλοι του μπήκαν σε μια παλιά ψαρόβαρκα. Ο ταξιδιώτης αποκοιμήθηκε, καθώς το δεύτερο δέντρο άνοιξε ήσυχα τα πανιά του μέσα στη λίμνη. Γρήγορα σηκώθηκε σφοδρή καταιγίδα γεμάτη κεραυνούς. Το μικρό δέντρο λύγισε απ' το φόβο. Ήξερε ότι δεν είχε τη δύναμη να μεταφέρει τόσους πολλούς επιβάτες με ασφάλεια μες στον αέρα και τη βροχή. Ο κουρασμένος άντρας ξύπνησε. Σηκώθηκε, άπλωσε το χέρι του και είπε: «Ησύχασε..!». Η καταιγίδα σταμάτησε
τόσο γρήγορα όσο είχε ξεκινήσει. Και ξαφνικά το δεύτερο δέντρο κατάλαβε ότι μετέφερε το βασιλιά του ουρανού και της γης...

Μια Παρασκευή πρωί το τρίτο δέντρο ξαφνιάστηκε όταν τράβηξαν το δοκάρι του από τον ξεχασμένο σωρό με τα ξύλα. Δείλιασε καθώς το μετέφεραν μέσα από τους χλευασμούς του αγριεμένου πλήθους. Τρόμαξε, όταν οι στρατιώτες κάρφωσαν τα χέρια ενός άντρα πάνω του. Ένιωσε άσχημο, τραχύ και σκληρόκαρδο. Αλλά την Κυριακή το πρωί, όταν ανέτειλε ο ήλιος και η γη κάτω απ' το δέντρο άρχισε να τρέμει με χαρά, το τρίτο δέντρο ήξερε ότι η αγάπη του Θεού είχε αλλάξει τα πάντα. Είχε κάνει το τρίτο δέντρο δυνατό. Και κάθε φορά που οι άνθρωποι σκέφτονταν το τρίτο δέντρο, σκέφτονταν τον Θεό. Αυτό ήταν καλύτερο από το να είναι το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο...



Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα στεναχωρηθείτε, επειδή δεν γίνατε αυτό που θέλατε, απλά παραμείνετε στη θέση σας και νιώστε ευτυχισμένοι, γιατί κάποιος, κάπου αλλού ίσως σκέφτεται κάτι καλύτερο να σας δώσει...



ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ
Μαρίνα Ζαχαρία - Περί Νηπιαγωγών


Από το βιβλίο του Άκη Αγγελάκη, «Ιστορίες που δυναμώνουν την ψυχή», Εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

Η πυγολαμπίδα του Πάσχα

 


Μια ιστορία λέει, πως ενώ το σκοτάδι έπεφτε βαρύ και αφού οι Ρωμαίοι είχαν σιγουρευτεί πως ο Χριστός είχε πεθάνει, έδωσαν την άδεια στη Παναγία να τον κατεβάσει από τον σταυρό.

Η Παναγία με κάποιους από τους μαθητές του Κυρίου πήγαν να κατεβάσουν από τον Σταυρό το άψυχο σώμα του, αλλά δεν έβλεπαν λόγω του σκοταδιού. 

Τότε ένα έντομο πήρε στην ουρά του ένα καρβουνάκι και τους έφεγγε!!! Επειδή όμως καιγότανε, πήγαινε συνεχώςκαι βουτούσε την ουρά του στο νερό. 

Η Παναγία συγκινημένη, ευχήθηκε το συγκεκριμένο έντομο να έχει πάντα στην ουρά του φως το οποίο όμως να μην το καίει. 

Αυτή, ήταν η ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΑ.


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ


Ετοίμασα ένα παιχνίδι με τις ιστορίες που θα διάβαζα στα παιδιά αυτή την εβδομάδα. Μόνο που τώρα τις ιστορίες θα τις ακούνε μόνο από την κυρία τους.... Μπορείτε αν σας αρέσει να το μοιραστείτε.

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

«Covid-19: προκλήσεις και προοπτικές στην υγεία, την οικονομία, την εκπαίδευση και τα μέσα επικοινωνίας».

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή μου στην Ημερίδα 

που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, ακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της πανδημίας και τον τρόπο που έχει επαναπροσδιορίσει την καθημερινότητά μας, διοργανώνει Διαδικτυακή Ημερίδα με τίτλο:

«Covid-19: προκλήσεις και προοπτικές στην υγεία, την οικονομία, την εκπαίδευση και τα μέσα επικοινωνίας». 

Η Διαδικτυακή Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Απριλίου, (ώρες 18:00 - 21:00), μέσω Microsoft Teams (συνδεθείτε εδώ για να παρακολουθήσετε την Ημερίδα) και απευθύνεται στους φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, αλλά και κάθε ιδιώτη με ενδιαφέρον για το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα. 

Στο πλαίσιο της Ημερίδας το Μητροπολιτικό Κολλέγιο θα φιλοξενήσει ένα πάνελ από εξαίρετους επαγγελματίες οι οποίοι θα τοποθετηθούν σχετικά με τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο κορωνοιός στο δικό τους κλάδο, δίνοντας το στίγμα, προτείνοντας λύσεις και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που μπορεί να αναδυθούν από μια υγειονομική κρίση. 

Ακολουθεί το Πρόγραμμα της Ημερίδας όπου μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους εισηγητές και το θέμα που θα αναλύσει ο καθένας στη διάρκεια της ομιλίας του. 

Την Ημερίδα θα ανοίξει και θα χαιρετίσει o Διευθυντής του Μητροπολιτικού Κολλεγίου για το Campus Θεσσαλονίκης, Δρ. Κονταξάκης Βαγγέλης. Τον συντονισμό της Ημερίδας έχει αναλάβει η Δημοσιογράφος υγείας, κα Σωτηριάδου Ελένη. 

«Θεσσαλονίκη και Covid-19: η οικονομική ατζέντα της επόμενης ημέρας»
Μιχάλης Κούπκας, Οικονομολόγος, MSc., Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Θεσσαλονίκης

«Διάγνωση και θεραπεία Covid-19 εκτός νοσοκομείου»
Δρ. Εύα Φούκα, Πνευμονολόγος, MSc, PhD. Διευθύντρια ΕΣΥ, Υπεύθυνη μονάδας Covid-19 Γ.Ν. «Γ.Παπανικολάου»,
Συντονίστρια Ομάδας Εργασίας για το άσθμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

«Ένας ασθενής Covid-19 αφηγείται »
Έλενα Κούνδουρου, Εργοθεραπεύτρια, MSc.
Υπεύθυνη Κλινικής Άσκησης του Τμήματος Εργοθεραπείας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

«Η ψυχαγωγία στην περίοδο της πανδημίας»
Ευθύμης Κάλφας, Δημοσιογράφος, ΜSc- Ραδιοφωνικός παραγωγός

«Προσχολική Εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας: προκλήσεις και δράσεις»
Μαρίνα Ζαχαρία, Νηπιαγωγός, MSc.

«Πως η πανδημία επηρέασε τη ψυχολογία μας»
Δριβάκου Δέσποινα, Ψυχολόγος, MSc.,
Οικογενειακή/συστημική ψυχοθεραπεύτρια, NLP Life Coach

«Τουριστική περίοδος 2021: υγειονομικά πρωτόκολλα και συστήματα ποιότητας»
Δρ. Γεώργιος Δάφφας, Υγιεινολόγος, MSc, PhD.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και μπορείτε να την παρακολουθήσετε δηλώνοντας συμμετοχή εδώ.