Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό.
Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις. Oι δημοσιεύσεις μας αποτελούν πρωτογενές υλικό, το οποίο έχουμε εφαρμόσει στις τάξεις του νηπιαγωγείου.
Το Περί...Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 11ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.

Αν έχετε υλικό προς δημοσίευση στείλτε μου e-mail nipiagogoi@gmail.com

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Η Ανάπτυξη του Φυτού: Δραστηριότητες εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα σας παρουσιάσω κάποιες δραστηριότητες που κάναμε στα πλαίσια της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης, σύγχρονης και ασύγχρονης, με θέμα τα φυτά.
Tα Λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι Genially, Voki, Pizap, Kahoot, Powerpoint και Φωτόδεντρο.

Πρόκειται για μια ποικιλία δραστηριοτήτων με χρήση διαφόρων εργαλείων, που ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες. 

1. Δραστηριότητες Γνωστικής και Ψυχολογικής Προετοιμασίας.
Προετοιμασία των μαθητών:
Στα παιδιά έστειλα ένα voki με το οποίο τους προετοίμαζα για το θέμα.
Στη συνέχεια, στο Webex και στον διαμοιραζόμενο πίνακα ζωγραφίσαμε από ένα λουλούδι. Τα παιδιά ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν τι χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν, και  καταγράψαμε τις απαντήσεις τους στον πίνακα.

2. Δραστηριότητες Διδασκαλίας Αντικειμένου:
α) Διαδραστική Παρουσίαση
Στο Genially ετοίμασα μια διαδραστική παρουσίαση, η οποία περιλαμβάνει ηχογραφημένες οδηγίες, βίντεο και παιχνίδι γνώσεων. Το ιδιαίτερο με αυτή την πολυμεσική παρουσίαση είναι ότι διαθέτει ένα τέχνασμα, με το οποίο μπορείς να δεις αν το παιδί παρακολούθησε όλες τις σελίδες. Καλείται λοιπόν στο τέλος να πληκτρολογήσει τον κωδικό που του έδιναν οι ηχογραφημένες εντολές, κάθε φορά που απαντούσε σωστά στις ερωτήσεις.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση παρακάτω.




Τα κείμενα του βίντεο τα πήραμε από εδώ.

β) Τα παιδιά φωτογραφίζουν ένα λουλούδι και το στέλνουν στην κυρία τους. Στο Webex, σε μια παρουσίαση Powerpoint έχουμε περάσει όλα τα λουλούδια ανά σελίδα. Εκ περιτροπής τα παιδιά αναγνωρίζουν το λουλούδι τους και το ονομάζουν. Η νηπιαγωγός καταγράφει τα ονόματα και έτσι δημιουργείται ένα ψηφιακό φυτολόγιο της τάξης.


γ) Τα παιδιά δημιουργούν πιάτα με λουλούδια από φαγητά. Τα πιάτα αυτά μεταφορτώνονται στο λογισμικό δημιουργίας κολάζ pizap.  Στη συνάντησή μας στο Webex τα παιδιά επιλέγουν από το pizap αυτοκόλλητα λουλούδια και τα τοποθετούμε σε κύκλο, δημιουργώντας ένα ψηφιακό πρωτομαγιάτικο στεφάνι (eTwinning MΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΜΑΖΙ).


3. Δραστηριότητες Εμπέδωσης
Παρουσιάζουμε το Λογισμικό προσομοίωσης με τίτλο «Ανάπτυξη φυτού».

 
Τα παιδιά πειραματίζονται πατώντας τον ήλιο και το ποτιστήρι, και κάνουν υποθέσεις για την πορεία  του φυτού, αν εκλείψει κάποιος παράγοντας (φως, νερό). 

4. Παιχνίδι αξιολόγησης στο Kahoot
Ετοίμασα ένα παιχνίδι ερωτήσεων στο Kahoot. Μπορείτε να το παίξετε. 

Αυτά τα ολίγα. Ελπίζω και εύχομαι να σας φανούν χρήσιμα. Με την ευχή να ξαναγυρίσουμε σύντομα στα σχολεία μας, σας χαιρετώ!!


5 σχόλια:

  1. Υπέροχη η δουλειά σου... Μπράβο Μαρίνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια.... Μου δώσατε πολλές ιδέες!!!!! Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια!!! πολύ καλή δουλειά. Σ' ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική δουλειά!! Πολλά πολλά συγχαρητήρια!!θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιο είναι το λογισμικό προσομοίωσης που χρησιμοποίωσες. Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας.