Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό.
Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις. Oι δημοσιεύσεις μας αποτελούν πρωτογενές υλικό, το οποίο έχουμε εφαρμόσει στις τάξεις του νηπιαγωγείου.
Το Περί...Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 11ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.

Αν έχετε υλικό προς δημοσίευση στείλτε μου e-mail nipiagogoi@gmail.com

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

H Κυρά - Σαρακοστή στην πόρτα σας...

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα έθιμο με πολύ βαθιές ρίζες. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της σαρακοστιανής περιόδου. Οι γυναίκες και τα παιδιά ζύμωναν μια γυναίκα καλόγρια, με σταυρό στο κεφάλι και τα χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής, η οποία είχε επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα μέχρι το Πάσχα. Αργότερα την Κυρά - Σαρακοστή την σχεδίαζαν σε χαρτί.  


Η Κυρά Σαρακοστή έχει σταυρωμένα τα χέρια της, επειδή προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί δεν μιλάει και γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει. Όλα αυτά γιατί η περίοδος μέχρι το Πάσχα στην ουσία σημαίνει στροφή στον εσωτερικό μας κόσμο με σκοπό την κάθαρση μέσω της νηστείας, όχι μόνο των τροφών αλλά και των κακών μας συνηθειών. Κάθε Σάββατο έκοβαν από ένα πόδι, ενώ το τελευταίο, που κοβόταν το Μεγάλο Σάββατο, το τοποθετούσαν σε ένα ξερό σύκο, και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός!

Κάθε χρόνο κάναμε διάφορες εκδοχές της Κυρά- Σαρακοστής, και πολλές διαφορετικές μπορείτε να βρείτε με μια απλή αναζήτηση. 

 Φέτος, αποφάσισα να σχεδιάσω κάτι διαφορετικό και χρηστικό ταυτόχρονα. Σκέφτηκα λοιπόν γιατί να μην κρέμεται η Κυρά - Σαρακοστή, ώστε να μην τη χάσουμε μέσα σε αυτές τις 50 μέρες; Κάθισα λοιπόν και σχεδίασα μια καλόγρια, χωρίς στόμα, σε στάση προσευχής, την οποία κόλλησα σε μια χάρτινη κρεμαστρούλα.

Στην ποδιά της έχει γραμμένο το ποίημα που λένε τα παιδιά, καθώς τη φτιάχνουνε.
Την κυρά Σαρακοστή
που “ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν”
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να “ρθει η Πασχαλιά.

 Δίνουμε στα παιδιά να ζωγραφίσουνε τη φωτοτυπία της Κυρά - Σαρακοστής, και στη συνέχεια να κόψουν το περίγραμμα.



Τέλος διπλώνουμε και κολλάμε, και η Κυρά - Σαρακοστή είναι έτοιμη να κρεμαστεί στην πόρτα ή τα ντουλάπια μας.
Καλή Σαρακοστή!


Την Κυρά Σαρακοστή μπορείτε να την κατεβάσετε και να την εκτυπώσετε από εδώ.

11 σχόλια:

  1. Πολύ πρωτότυπη η ιδέα σου και εύχρηστη,ευχαριστώ Μαρινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρινα !!! τι να πω για τις ιδεες σου !!! ο κωλοτουμπας τρελλανε τα παιδακια και αυτη η Σαρακοστη δεν ξαναγινε !!! τοσο ιδια οσο και διαφορετικη φετος αυτη η ιδεα , μπραβο , μπραβο , ευχαριστουμε !!! --christi-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ πόσο χαίρομαι που σας αρέσουν οι ιδέες μου. Ειλικρινά σας ευχαριστώ :).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπέροχη η κυρά Σαρακοστή Μαρίνα!!! ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με λίγη καθυστέρηση πήρα χαμπάρι την Σαρακοστή. Στην τάξη μόλις φτιάξαμε την κλασική Σαρακοστούλα... αλλά με την δικιά σου πραγματικά ενθουσιάστηκα. Θα την αποθηκεύσω για του χρόνου. Το σίγουρο είναι ότι θα φτιάξω μία να την στείλω δωράκι στην μαμά μου. Ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο στο ταλέντο σου!!!!!!!!!!!!!!!!! ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ πρωτότυπη ιδέα :) Σε ευχαριστώ και με την άδειά σου την χρησιμοποίησα και εγώ :) Συγχαρητήρια !!!! Καλή Σαρακοστή :) :) :) Κλεοπάτρα Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ! ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ!!! ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετική η δουλειά σου!
    Συγχαρητήρια!!!
    Θα το χρησιμοποιήσω κι εγώ στο κατηχητικό, σε ευχαριστούμε πολύ.
    Άρτεμις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας.