Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό.
Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις. Oι δημοσιεύσεις μας αποτελούν πρωτογενές υλικό, το οποίο έχουμε εφαρμόσει στις τάξεις του νηπιαγωγείου.
Το Περί...Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 7ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.

Αν έχετε υλικό προς δημοσίευση στείλτε μου e-mail nipiagogoi@gmail.com

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Aυτός ο Άγγελος...


Έφτασε και πάλι η καινούργια χρονιά, κι εσύ όλο χαρά και δημιουργικό άγχος, έβαλες τα καλά σου, φόρεσες το πιο γλυκό χαμόγελό σου και στάθηκες απέναντι από τα φετινά σου αστεράκια. Είσαι πανέτοιμη. Έχεις οργανώσει την τάξη, έχεις τυπώσει ένα σωρό καρτέλες με κανόνες και ρουτίνες, και τα έχεις όλα άψογα!!!
Και έρχεται η πρώτη ημέρα, και συνειδητοποιείς ότι έχεις στην ομάδα σου ΕΚΕΙΝΟ το παιδί που δεν ήθελε κανείς, τον Άγγελο της τάξης.
Ο Άγγελος... 

Δεν κάθεται στιγμή...
πετάει όλα τα παιχνίδια κάτω, 
σκορπίζει τα παζλ και τα τσαλαπατάει
Περνάει και καταστρέφει τις κατασκευές που όλο μεράκι έφτιαξαν στο οικοδομικό υλικό
Κοροϊδεύει τα κορίτσια και τα φτύνει
Παίρνει τη σφραγίδα σου και γεμίζει αποτυπώματα όλα σου τα έγγραφα
Ξεστρώνει τα σεντόνια
Αδειάζει όλο το κρεμοσάπουνο και γεμίζει νερά τις τουαλέτες
Ο Άγγελος... κι όλα αυτά σε μια μέρα...
Γυρίζεις στο σπίτι με το κεφάλι σου να είναι έτοιμο να εκραγεί. Το στομάχι σου είναι κόμπος και το μυαλό σου δεν μπορεί να δεχτεί ότι έτυχε ΑΥΤΟ σε σένα. Και όλος σου ο προγραμματισμός πάει περίπατο...
Ψάχνεις απεγνωσμένα πρακτικές για να τον ηρεμήσεις. Μιλάς και μοιράζεσαι με συναδέλφους το πρόβλημά σου... Και ακούς για καρεκλάκια ηρεμίας, τιμωρίες, αποβολές, απομόνωση από την ομάδα και άλλες "τεχνικές".
Και έρχεται το επόμενο μεσημέρι, και οι γονείς των άλλων παιδιών αρχίζουν τα παράπονα. Ο Άγγελος έκανε αυτό, ο Άγγελος έκανε εκείνο, αν δεν τον τιμωρήσεις θα επέμβουμε εμείς, θα πάμε στη Σύμβουλο και άλλες τέτοιες απειλές...
Κι εσύ, που όλη την ημέρα προσπαθούσες να οχυρώσεις την ομάδα σου, αποκαμωμένη, τους κοιτάς με ένα ενοχικό βλέμμα και τους λες πως προσπαθείς να βρεις λύση.
Και τότε έρχεται ο πατέρας του Άγγελου και ακούει τα όσα λένε οι γονείς και εκρήγνυται.... Αρπάζει τον Άγγελο, τον πετάει στον τοίχο και τον χτυπάει δυνατά στο πρόσωπο βρίζοντάς τον...
Και τότε σε χτυπά ηλεκτρικό ρεύμα...
Και ο Άγγελος μεταμορφώνεται στα μάτια σου...
Ο Άγγελος είναι το παιδί που οι γονείς του βρίσκονται στα πρόθυρα διαζυγίου
Ο Άγγελος μένει με τη γιαγιά, επειδή η μητέρα του έφυγε και τον παράτησε
Ο Άγγελος όλη την ημέρα προσέχει τη μικρή του αδερφή, και πολλές φορές τελείως μόνος
Ο Άγγελος έρχεται στις 7 και φεύγει στις 4, πάντα τελευταίος, επειδή οι γονείς του δεν προλαβαίνουν από τη δουλειά τους
Ο Άγγελος παρουσιάζει δυσκολίες στο λόγο και δεν μπορεί να επικοινωνήσει λεκτικά με τα άλλα παιδιά
Ο Άγγελος έχει πρόβλημα με τα αυτιά του, γι αυτό φωνάζει 
Ο Άγγελος γεννήθηκε με κάποια ιδιαιτερότητα
Ο Άγγελος ακολουθεί μια θεραπευτική αγωγή που τον κάνει ευεραίσθητο...
Ο Άγγελος...
Ο Άγγελος, που κάθε φορά που κάποιος κλαίει, τρέχει και του δίνει το αρκουδάκι του για να τον παρηγορήσει
Ο Άγγελος που σε ζυγώνει για 10 δευτερόλεπτα για να σε ακουμπήσει, και φεύγει
Ο Άγγελος που παίζει με το φουλάρι σου όσο εσύ κόβεις το γκοφρέ χαρτί
Ο Άγγελος που λατρεύει τις σαπουνόφουσκες, γιατί είναι το μόνο παιχνίδι που έχει στο σπίτι του
Ο Άγγελος που δεν ξέρει να φτιάχνει παζλ, γιατί κανείς δεν του έδειξε πως
Ο Άγγελος που πάντα τρέχει για να μπει στο σχολείο γιατί περνάει καλά
Ο Άγγελος που για κάποιον είναι ο κόσμος όλος...
Ένας τέτοιος Άγγελος χτυπάει την πόρτα της τάξης σου και περιμένει να του μάθεις πώς να ανοίξει τα φτερά του, επειδή εσύ ξέρεις τον τρόπο.
Ας μην κόψουμε τα φτερά του...
Καλή σχολική χρονιά!!!
 (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το άρθρο αφορά όλους τους Αγγέλους που πέρασαν από την τάξη μου, και όχι συγκεκριμένο μαθητή μου)

4 σχόλια:

 1. Τι να πω....εχω κατασυγκινηθει... Σε καταλαβαινω... Υπομονή και καλή δύναμη. Η Παναγία να σε φωτίζει.

  Βελινα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μαρίνα μου, ευτυχώς αυτός ο "Άγγελος" είχε και έχει την τύχη να γνωρίσει εσένα, έναν άνθρωπο που θα του φερθεί διαφορετικά και θα καταγραφεί στην ψυχή του πως δεν είναι όλα απαίσια, πως υπήρξαν και θα υπάρξουν άνθρωποι που θα του φερθούν με καλοσύνη και στοργή. Που την ώρα που θα σε χτυπάει και θα ουρλιάζει, θα το πιάσεις αγκαλιά από πίσω (για να μην τις φας) και θα του ψιθυρίσεις στο αυτί: είμαι εδώ για σένα, δεν είμαι ο μπαμπάς σου, εγώ δε θα σε δείρω. Κι εκεί μπορεί να δεις τα πολύτιμα δάκρυά του, γιατί μόλις άνοιξες μια τρύπα στη μοναξιά του κι εκεί κρύφτηκε ένα κομμάτι της αγάπης και του νοιαξίματος σου. Κι εκεί θα μείνει. Κράτα γερά! Έχεις δύσκολο δρόμο (κυρίως με τους άλλους γονείς) αλλά σκέψου πως τούτο το μικρό ίσως να μην έχει άλλον από εσένα να το υπερασπιστεί!!! Ξέρω. Δεν είσαι μόνη. Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όλοι είχαμε κάποιον Άγγελο στην τάξη μας. Ο Άγγελος του κειμένου δεν είναι συγκεκριμένος μαθητής μου, αλλά έχει χαρακτηριστικά μαθητών που έχω συναντήσει. Είναι απλά μια επαγρύπνηση για όλους μας. Πρέπει να δούμε το θέμα αυτών των μαθητών από άλλη σκοπιά, για να μπορέσουμε κι εμείς οι ίδιοι να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ μεγάλη ανάγκη είχα αυτό το "αγγελικό" άγγιγμα των λόγων σου.Θα προσπαθήσω να τα θυμάμαι πάντα, όταν χρειάζεται. Σ' ευχαριστώ πολύ που με ταρακούνησες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας.