Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό.
Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις. Oι δημοσιεύσεις μας αποτελούν πρωτογενές υλικό, το οποίο έχουμε εφαρμόσει στις τάξεις του νηπιαγωγείου.
Το Περί...Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 11ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.

Αν έχετε υλικό προς δημοσίευση στείλτε μου e-mail nipiagogoi@gmail.com

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

10 Φλεβάρη: Του Αγίου Χαραλάμπου...

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Η ζωή του ήταν μια συνεχής υπηρεσία αφοσίωσης στον Χριστό και αγάπης προς τον πλησίον. Όταν το 198 ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξαπέλυσε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός έφερε μπροστά του το Χαράλαμπο και τον απείλησε ότι θα τον βασάνιζε πολύ σκληρά, για να αρνηθεί τον Χριστό.

Ο γέροντας ιερέας χαμογέλασε και απάντησε: «Εμείς οι χριστιανοί είμαστε εξοικειωμένοι με τους αγώνες και τους πολέμους, όπως οι γενναίοι στρατιώτες δεν επιθυμούν τον ήσυχο θάνατο στο κρεβάτι, αλλά τον δοξασμένο της μάχης. Σε μένα υπάρχουν τα γηρατειά, αλλά να μάθετε καλά ότι στους δικούς μας αγώνες το παν είναι η ψυχή, η αποφασιστικότητα, η αυταπάρνηση. Αυτά δεν πέφτουν με την ηλικία, αλλά μένουν πάντα ανθηρά και νέα. Αμφιβάλλεις, έπαρχε; Δοκίμασε. Και θα δεις ότι με τη χάρη του Κυρίου μου Ιησού Χριστού θα κουραστούν όλοι οι ακμαίοι δήμιοί σου, χωρίς ο ιερέας Χαράλαμπος να ζητήσει την επιείκειά σου».

Εκνευρισμένος από τα λόγια αυτά ο έπαρχος, διατάζει και τον γδέρνουν ζωντανό. Αυτός, όμως, αντί να σπαράζει από τον πόνο δοξολογούσε τον Θεό για την αντοχή που του έδινε. Τότε πολλοί δήμιοι, που έβλεπαν αυτό το θαύμα, πίστεψαν στον Χριστό. Φοβισμένος ο έπαρχος τον άφησε ελεύθερο. Αργότερα ο ίδιος ο Σεβήρος, μη μπορώντας να τα βγάλει πέρα μαζί του, τον αποκεφάλισε σε ηλικία 113 ετών.


Παλαιότερα οι ζευγολάτες, την παραμονή της γιορτής του Αγίου ανάβανε στα σπίτια τους κοντά στο τζάκι μια μεγάλη λαμπάδα από καθαρό κερί εις μνήμην του Αγίου και καιγότανε όλη την νύχτα. Το δε πρωί πηγαίνανε πρόσφορο στην Εκκλησία για να λειτουργηθεί. Και όλα αυτά για να φυ­λάξη ο Άγιος Χαράλαμπος τα βόδια του γερά καθ’ όλη τη χρονιά.
Είναι προστάτης και όλων των ζώων. Γι’ αυτό στη Κρήτη οι τσοπάνηδες, όταν τα ζωντανά τους δεν πάνε καλά, τον παρακαλούνε να τα θεραπεύση.
Στην Πρέβεζα ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος. Στην Εικόνα του κρεμάνε πλήθος αφιερωμάτων. Από τα αφιερώματα χαρακτηριστικό είναι ένα πουκαμισάκι που κατασκευάζεται από πανί. Αυτό γίνεται σε μια μέρα!. Γι’ αυτό λέγεται και μονομερίτικο...
Αυτό συμβαίνει ως εξής: Κάποια νύχτα συγκεντρώνονται σ’ ένα σπίτι μερικές γυναίκες, όπου γνέθουν και υφαίνουν βαμβάκι. Μ’ αυτό το ύφασμα, που γίνεται σε μια μέρα φτιάχνουν το πουκαμισάκι.

Το αφιέρωμα αυτό ξεκινάει από ένα γεγονός που αναφέρεται στην θαυματουργή δράση του Αγίου. Κάποτε τον Άγιο Χαράλαμπο τον επεσκέφθησαν χωρικοί που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κι’ έτρεξαν κοντά του γιατί η πανώλη τους θέριζε καθημερινώς. Από ευγνωμοσύνη δε διότι ο Άγιος στάθηκε προστάτης τους, του έκαναν δώρο ένα πουκάμισο που γνέθηκε και πλέχθηκε από βαμβάκι και ράφτηκε μέσα σε μια μέρα...

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ 

Ευκαιρία να μιλήσουμε για τον αργαλειό και την υφαντική. Τα παιδιά δοκιμάζουν να φτιάξουν ένα πουκαμισάκι, αφιέρωμα στον Άγιο Χαράλαμπο που γιορτάζει.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ

Έλα βρε Χαραλάμπη
να σε παντρέψουμε
να φάμε και να πιούμε
και να χορέψουμε (2).


Δεν την θέλω, θα την πάρεις,
άλλα λόγια πέστε βρε παιδιά
Τι καμώματα είναι τούτα
με το ζόρι παντρειά(2).



Πάρτην βρε Χαραλάμπη,
κι είναι νοικοκυρά,
ξέρει να μαγειρεύει
το χρόνο μια φορά (2).

2 σχόλια:

  1. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ?ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ!!ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΤΗΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΣ . Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας.