Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό.
Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις.
Το Περί...Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 5ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.

Αν έχετε υλικό προς δημοσίευση στείλτε μου e-mail nipiagogoi@gmail.com

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Φόρτωση...

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ


Στις 20 Ιανουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης για τους πιγκουίνους. Έτσι λοιπόν κι εμείς ασχοληθήκαμε με τους πιγκουίνους. Υλικό βρήκαμε στο διαδίκτυο αλλά και στο KindyKids.

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Πιγκουίνους
  
Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Πιγκουίνους στις 20 Ιανουαρίου, είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα χαριτωμένα αυτά πλάσματα με το αστείο βάδισμα. Παρακάτω σας δίνουμε πληροφορίες σχετικά με τη ζωή, την τροφή, την αναπαραγωγή και τα είδη των πιγκουίνων.
 -        Οι πιγκουίνοι είναι θαλάσσια πουλιά που όμως δεν μπορούν να πετάξουν και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους κάτω από το νερό ψάχνοντας για τροφή. Ο καταγεγραμμένος αριθμός των ειδών τους αποτελεί θέμα διαφωνίας και κυμαίνεται από 6 έως 19. Όλα τα είδη κατάγονται από το Νότιο Ημισφαίριο, αντίθετα όμως με τη διαδομένη πεποίθηση, δεν ζουν όλα τα είδη σε παγωμένα κλίματα της Ανταρκτικής. Μάλιστα, ένα είδος ζει στα νησιά Γκαλαπάγκος κοντά στον Ισημερινό.
 -        Μοιάζουν σαν να φορούν σμόκιν, με τα χρώματά τους να λειτουργούν στην πραγματικότητα σαν καμουφλάζ, για να περνούν απαρατήρητοι από τους θηρευτές τους κατά τη διάρκεια αναζήτησης τροφής μέσα στη θάλασσα. Κοιτάζοντάς τους από πάνω, οι θαλάσσιοι αετοί δεν μπορούν να τους ξεχωρίσουν καλά, καθώς το μαύρο της ράχης τους ταιριάζει με το σκούρο χρώμα του βυθού, αλλά και οι φάλαινες βλέποντας τους πιγκουίνους από το βυθό, δυσκολεύονται να τους ξεχωρίσουν, επειδή η άσπρη τους κοιλιά μοιάζει με το χρώμα της επιφάνειας της θάλασσας που φωτίζεται από τον ήλιο.

-        Τρέφονται με θαλασσινά. Η κύρια τροφή τους είναι τα ψάρια και ένα είδος γαρίδας που ονομάζεται κριλ, αλλά τρώνε επίσης καλαμάρια και σουπιές.

-        Παρόλο που οι περισσότεροι πιγκουίνοι ζουν στους πάγους, η μέση θερμοκρασία τους είναι ίδια με του ανθρώπινου σώματος. Για να επιβιώνουν στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, εκτός από τα προστατευτικά τους χνουδωτά φτερά, κάτω από το δέρμα τους έχουν ένα πολύ παχύ στρώμα λίπους. Επιπλέον, διαθέτουν έναν αδένα που παράγει ειδικό λάδι, το οποίο διαχέεται στο σώμα τους και τους βοηθάει να παραμένουν «αδιάβροχοι» και «αντιανεμικοί».

 -        Το σχήμα του σώματός τους, τους επιτρέπει να κολυμπάνε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο πιο γρήγορος κολυμβητής είναι ο Πιγκουίνος Γκεντού (Pygoscelis papua) και μπορεί να φτάσει τα 36 χλμ την ώρα!

-        Το μεγαλύτερο είδος είναι ο Αυτοκρατορικός Πιγκουίνος με μέσο ύψος 1,1 μέτρα και μέσο βάρος 35 κιλά, ενώ το μικρότερο είναι ο Μικρός Μπλε Πιγκουίνος με ύψος 40 εκατοστά και βάρος 1 κιλό.

-        Όταν οι πιγκουίνοι ζευγαρώνουν, συνήθως μένουν μαζί για χρόνια. Κάθε πιγκουίνος γεννάει 1, το πολύ 2 αυγά τη φορά. Μόλις γεννήσει το αυγό το θηλυκό, το αφήνει στο αρσενικό να το προσέχει και το θηλυκό φεύγει για να βρει τροφή. Μετά την επιστροφή του θηλυκού, είναι η σειρά του αρσενικού να φύγει και μένει το θηλυκό να προσέχει τη φωλιά και το αυγό. Με το που βγαίνει το πιγκουινάκι από το αυγό του, αρχίζει και φωνάζει για να μάθουν οι γονείς του τη φωνή του. Όταν μεγαλώσει λίγο και δυναμώσει, το αφήνουν μαζί με άλλα πιγκουινάκια και φεύγουν και οι δύο γονείς για αναζήτηση τροφής. Η κάθε οικογένεια έχει ένα χαρακτηριστικό μοναδικό τραγούδι, διαφορετικό από τις υπόλοιπες οικογένειες και έτσι μπορούν να σμίξουν πάλι αναγνωρίζοντας τις φωνές τους ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες οικογένειες.  Σχετικό παιχνίδι υπάρχει για 4η χρόνια στο Σχέδιο Δράσης της Παιδικής HELMEPA και περισσότερα από 2.000 παιδιά μέλη το έχουν επιλέξει ως δράση.

-        Η κλιματική αλλαγή πιθανόν να επηρεάσει με διάφορους τρόπους τα είδη των πιγκουίνων, αλλά το κύριο πρόβλημα στην Ανταρκτική που απειλεί έμμεσα τους πιγκουίνους φαίνεται ότι είναι η απώλεια του κριλ, μια πρωταρχική πηγή τροφής. Από τα είδη των πιγκουίνων, αυτό που απειλείται περισσότερο είναι το είδος του Κιτρινομάτη της Νέας Ζηλανδίας, καθώς έχει μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός τους. Στα είδη που κινδυνεύουν βρίσκεται επίσης ο Μακαρόνι Πιγκουίνος και ο Πιγκουίνος των Γκαλαπάγκος.




Ακολουθεί ένα πολύ όμορφο τραγούδι που το πρωτοακούσαμε από το 10ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

ΕΝΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ

10ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης
video
Ένας μαύρος πιγκουίνος
με την άσπρη την κοιλιά
γλίστρησε πάνω στον πάγο
κι έκανε μια βουτιά, μια βουτιά, μια βουτιά...
Τότε ήρθε κι ένας άλλος
απ' την ίδια γειτονιά
απ' το Νότιο τον Πόλο
από κρύα μακρινά, μακρινά, μακρινά...
Μαζευτήκαν κι άλλοι δύο 
από την Ανταρκτική
κι έγιναν οι πιγκουίνοι
φιλαράκια στη στιγμή, στη στιγμή, στη στιγμή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.