Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό.
Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις. Oι δημοσιεύσεις μας αποτελούν πρωτογενές υλικό, το οποίο έχουμε εφαρμόσει στις τάξεις του νηπιαγωγείου.
Το Περί...Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 7ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.

Αν έχετε υλικό προς δημοσίευση στείλτε μου e-mail nipiagogoi@gmail.com

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Kαλή Αρχή

Είναι κοινό μυστικό πως διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες χρονιές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Συνάδελφοι  μέχρι και τώρα, λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το κουδούνι δεν γνωρίζουν που θα παρουσιαστούν, άλλοι καλούνται να διώξουν προνήπια, άλλοι πάλι να λειτουργήσουν μόνοι τους τμήματα με 28 παιδιά. Και όλα αυτά μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο εξαθλίωσης και μιζέριας.
Αυτό το γενικότερο πλαίσιο έχουμε καθήκον να ελαχιστοποιήσουμε στο νηπιαγωγείο. Περιμένουμε μικρούς εν δυνάμει επιστήμονες που με γοιυρλωμένα και πολλές φορές δακρυσμένα μάτια, θα μας κοιτούν και θα κρέμονται από τα χείλη μας για ένα νεύμα ζεστασιάς και παρηγοριάς. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχτούμε σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο που περιμένει να γεμίσει από τα χρώματα και τη φαντασία τους.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΩΡΟΥ
  • Αφαιρέστε όλες τις παλιές εργασίες, εκτός από κάποιες χαρακτηριστικές που θα θυμίζουν στα νήπια την περσινή τους χρονιά. 
  • Καθαρίστε τα παιχνίδια και πετάξτε όσα περισσότερα άχρηστα μπορείτε - αν δεν πετάξουμε εξάλλου δεν πρόκειται να συμμαζέψουμε. 
  • Βάλτε χρώμα και άρωμα στην τάξη σας ώστε να εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά στα παιδιά που θα έρθουν πρώτη φορά. Κάντε το χώρο να μοιάζει με ένα όμορφο σπιτικό, όπου επιτρέπονται πολλά περισσότερα από όσα στο σπίτι, όπως να λερώνεσαι, να παίζεις με τα νερά, να πειραματίζεσαι κλπ.
  • Φέρτε τα λουλούδια μέσα στην τάξη διακοσμώντας τα παράθυρα
  • Αποφύγετε δικές σας κατασκευές. Τα παιδιά μπορούν να διακοσμήσουν το χώρο τους όπως επιθυμούν.
  • Xρησιμοποιήστε αντίγραφα έργων τέχνης στους τοίχους για να εξιτάρετε τη φαντασία και δημιουργικότητά τους.
  • Μη δημιουργείτε τα κέντρα ενδιαφέροντος από τώρα. Εν καιρώ θα τα παρουσιάσετε και θα τα οργανώσετε μαζί με τα παιδιά.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
Η πρώτη επαφή με τους γονείς είναι πολύ σημαντική, γι' αυτό φροντίστε να τους ετοιμάσετε μια πολύ θερμή υποδοχή. Καλό είναι να τους προσφέρετε ένα μικρό κέρασμα μετά τον Αγιασμό και να έχετε χρόνο για να συζητήσετε μαζί τους τα πρώτα και καίρια θέματα που σας απασχολούν.
Το γράμμα - σημείωμα που θα τους δώσετε στην αρχή, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένο και να τους επισημαίνει τη διάθεση για μια αγαστή συνεργασία. Τονίστε τους ότι το νηπιαγωγείο είναι ανοιχτό προς την κοινωνία, το ρόλο που παίζουν και οι ίδιοι στον τρόπο που το παιδί τους βλέπει το σχολείο, αλλά και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο πρόγραμμα. Φροντίστε να αναφέρετε μόνο τα απαράιτητα για αρχή θέματα και όχι ότι αφορά τη διδασκαλία και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που ακολουθείται. Αυτό αφήστε το για την πρώτη οργανωμένη συνάντηση όπου θα έχετε να πείτε πολλά. Ενδεικτικό κείμενο που μπορείτε να προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες παρατίθεται παρακάτω:
1. Aγαπητοί γονείς,
Σας καλωσορίζω στο Νηπιαγωγείο  και εύχομαι να έχουμε υγεία και μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά. Το Νηπιαγωγείο λειτουργεί από τις 8 έως τις 12:30 και το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
8:00 – 8:30π.μ. Προσέλευση των νηπίων
8:30 – 9:15π.μ.  Αυθόρμητες Δραστηριότητες στις γωνιές δραστηριοτήτων - Προσευχή
9:15 – 9:30π.μ. Συζήτηση,  Ημερήσιος Προγραμματισμός δραστηριοτήτων
9:30 – 10:00π.μ. Ανάπτυξη Διαθεματικών Δραστηριοτήτων
10:00 – 10:30π.μ. Πρόγευμα
10:30 – 11:15π.μ. Διάλειμμα
11:15 – 11:40π.μ. Ανάπτυξη Διαθεματικών Δραστηριοτήτων
11:40 – 12:10μ.μ. Ανάπτυξη Διαθεματικών Δραστηριοτήτων
12:10 – 12:15μ.μ. Προετοιμασία – Τακτοποίηση
12:15 – 12:30μ.μ.  Αποχώρηση
Παρακαλώ πολύ να τηρείτε τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, ώστε να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα της τάξης μας.
Κατά το διάστημα παραμονής των νηπίων στο σχολείο, θα μάθουν, θα παίξουν, θα φάνε, θα πλύνουν τα δόντια τους, θα μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα πρέπει να νιώθουν άνετα, φορώντας κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Οι φόρμες βοηθούν τα παιδιά να αυτοεξυπηρετούνται στην τουαλέτα, χωρίς να τα σφίγγουν ζώνες, σκληρά υφασμάτινα παντελόνια ή στενές φούστες. Επίσης καλό θα είναι να φέρετε και ένα ζευγάρι κλειστά παντοφλάκια, ώστε να διατηρούμε το χώρο του νηπιαγωγείου μας καθαρό και τα παιδιά να νιώθουν άνετα.
Παρακάτω σας παραθέτω μια λίστα με τα απαραίτητα πράγματα από την πρώτη μέρα που τα παιδιά θα έρθουν στο νηπιαγωγείο:


Το πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινή τροφή όπως σάντουιτς με τυρί, τοστ, πίτα, κέικ σπιτικό, φρούτα, γιαούρτι. Είναι προτιμότερο το γάλα να δίνεται στο σπίτι το πρωί και να αποφεύγονται χυμοί που περιέχουν ζάχαρη, κρουασάν του εμπορίου και σνακ (πατατάκια, γαριδάκια, γλειφιτζούρια κ.λ.π.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε σε περίπτωση που το παιδί σας πάσχει από κάποια ασθένεια ή έχει κάποια αλλεργία, για να μπορώ να βοηθήσω αν και εφόσον χρειαστεί. Αφήστε τηλέφωνα ανάγκης για να μπορώ να σας ειδοποιήσω. Ενημερώστε αν το παιδί σας προσβληθεί από κάποια μεταδοτική ασθένεια και κρατείστε το στο σπίτι, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Σε αυτό το σημείο σας ενημερώνω ότι απαγορεύεται η χορήγηση φαρμάκων από τη νηπιαγωγό, γι αυτό σε περίπτωση που το παιδί χρειαστεί αντιβίωση ενώ έρχεται στο σχολείο, ρυθμίστε την στις ώρες που το παιδί θα βρίσκεται στο σπίτι.
Σε μια προσπάθεια για τη δημιουργία νέων κέντρων ενδιαφέροντος στην τάξη, παρακαλώ να μας φέρνετε άδειες συσκευασίες από τρόφιμα, (γάλα, καφέ, κρέμες, γιαούρτια κλπ) όπως επίσης και ρολά από χαρτιά υγείας, κουμπιά, χάντρες, κορδόνια, τάπες, φελλούς. Επίσης πολύ χρήσιμα για τις δραστηριότητές μας θα ήταν διάφορα υφάσματα διαφόρων μεγεθών, αλλά και παλιά δικά σας ρούχα (ανδρικά πουκάμισα, ποδιές, φούστες, μαντήλια, καπέλα, φουλάρια) για τη γωνιά των μεταμφιέσεων. 
Προκειμένου να οργανωθεί το αρχείο κάθε παιδιού για το φάκελο αξιολόγησης, τον οποίο θα παραλάβετε στο τέλος της χρονιάς, παρακαλώ να φέρετε τα παρακάτω.......
Τέλος σας ενημερώνω ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα οργανώνονται  συναντήσεις γονέων (ομαδικές ή ατομικές) σχετικές με το πρόγραμμα αλλά και άλλα θέματα που μας απασχολούν για τα παιδιά μας. Η παρουσία σας θεωρείται απαραίτητη. 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία και σας εύχομαι μια καλή και δημιουργική χρονιά.
Η νηπιαγωγός,
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.