Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό.
Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις. Oι δημοσιεύσεις μας αποτελούν πρωτογενές υλικό, το οποίο έχουμε εφαρμόσει στις τάξεις του νηπιαγωγείου.
Το Περί...Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 11ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.

Αν έχετε υλικό προς δημοσίευση στείλτε μου e-mail nipiagogoi@gmail.com

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

ΡΟΥΤΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ


Το πρόγραμμα της εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης για το Νηπιαγωγείο έχει βγει, και καλούμαστε από την Τετάρτη και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες να κάνουμε τρεις μισάωρες οργανωμένες δραστηριότητες με σύγχρονη διδασκαλία.



Δεν είμαι αρμόδια για να κρίνω το πρόγραμμα και το κατά πόσο θα μπορέσουν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν σε αυτή την εκθεση στην οθόνη τόσες ώρες. Θεωρώ πως θα μπορούσε η μία μισάωρη δράση να είναι οι Ρουτίνες, (ημερολόγιο, παρουσίες, καιρός, μαζί με τα τραγούδια της Καλημέρας που όλοι λέμε στην Ολομέλεια), η δεύτερη να είναι ένα ψυχοκινητικό παιχνίδι με κίνηση και ανακάλυψη μέσα στο σπίτι, και η τρίτη μία θεματική που έχουμε επιλέξει.

Για τις Ρουτίνες έχω ετοιμάσει σε PowerPoint διαφάνειες, μία για κάθε θέμα. Μπορείτε λοιπόν με ένα απλό PowerPoint να προσαρμόσετε το ημερολόγιο της τάξης σας και να το κάνετε ψηφιακό. Στην πλατφόρμα Webex κάνουμε διαμοιρασμό του αρχείου μας και δίνουμε τη δυνατότητα παρεμβάσεων (annotation) στα παιδιά, για να κυκλώνουν το σωστό.

1. Παρουσιολόγιο

Τα ονόματα των νηπίων βρίσκονται στα εξάγωνα. Η νηπιαγωγός δείχνει το σχήμα και τα παιδιά αναγνωρίζουν το όνομα. Στη συνέχεια το τοποθετεί ψηλά, για να φτιάξει την κυψέλη της ημέρας.



2. Το Ημερολόγιο


Γράφουμε την Ημερομηνία συμπληρώνοντας τη φράση ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ...  και τα παιδιά πρέπει να αντιστοιχίσουν τη λέξη με το Λουλούδι. Η μέλισσα κινείται και κάθεται επάνω στο λουλούδι. Τα παιδιά επιλέγουν το χρώμα της ημέρας και η Νηπιαγωγός κινεί την καρτέλα της ημέρας, τον αριθμό και τον μήνα.





3. Ο καιρός
Ο αρκούδος μας ρωτάει τι καιρό έχει έξω. 

Στέλνουμε ένα παιδί να δει τον καιρό και να μας πει. Στη συνέχεια τοποθετούμε την καρτέλα στο παράθυρο. Τα παιδιά, αφού συμβουλευτούν  τον πίνακα αναφοράς που υπάρχει στην οριζόντια γραμμή, πρέπει να βρουν τι χρώμα έχει η  καρτέλα του καιρού της ημέρας, για να την τοποθετήσουμε στο κουρτινόξυλο.

Μπορείτε να βρείτε άφθονες εικόνες και να δημιουργήσετε τις δικές σας εκδοχές για τις Ρουτίνες της τάξης σας. Είναι το υλικό που θα χρησιμοποιούμε καθημερινά, οπότε και πρέπει θεωρώ να είναι το πιο οργανωμένο.

Οδηγίες:
Στο PowerPoint εισάγετε μία - μία τις εικόνες που θέλετε να κινούνται. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, οι ημέρες είναι επτά διαφορετικές εικόνες. Τις τοποθετείτε στην διαφάνεια, στο κατάλληλο σημείο.


Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε φόντο και άλλα στοιχεία που επιθυμείτε.

Σχετικά με τη διάδραση και τη συμμετοχή των παιδιών, να σημειώσουμε πως οι δυνατότητες του Webex είναι περιορισμένες για τα νήπια. Μπορούν όμως να κάνουν annotations κυκλώνοντας το σωστό.
Σε πλήρη οθόνη το παρουσιολόγιο λειτουργεί με αυτό τον τρόπο







Εύχομαι Καλή Αρχή και Καλή Δύναμη σε όλους και όλες!!!

Με εκτίμηση,
Μαρίνα Ζαχαρία









16 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ιδέα. Αυτά είναι μέσω PowerPoint? Βρίσκεις τις εικόνες και τις βάζεις σαν παρουσίαση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aκριβώς. Εισάγεις στην παρουσίαση όποια καρτέλα θέλεις να είναι κινούμενη, σαν εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις εικόνες πχ στο όνομα τις έχεις 2 φορές για να τις μετακινεί επάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απλά τέλειο Μα ρίνα μου! Συγκινήθηκα με τον Άκη Σπιτάκη και τη ρουτίνα του...Είναι εξαιρετικό για την πρώτη ώρα στις ανακοινώσεις-ρουτίνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ? ΕΊΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΟΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν κατάλαβα πώς θα φτιάξουμε τις ημέρες στο power point

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πώς εισάγουμε πχ λουλουδια με ονομτα παιδιών και τα μεταφέρουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας! Ευχαριστούμε για την όμορφη ιδέα που μοιράστηκες μαζί μας! Θέλω να σε ρωτήσω στο PowerPoint βάζεις την κάθε μέρα χωριστά ή όλες μαζί και μετα πως συνδυάζονται.. Σε ευχαριστώ πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρίνα εξαιρετική ιδέα! ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξαιρετική ιδέα και πολύτιμη βοήθεια!!! Ευχαριστούμε πολύ που το μοιραζόσαστε μαζί μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετικό! Μας βοηθάς πολύ! Ευχαριστούμε για το διαμοιρασμό των ιδεών σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγχαρητήρια!
    Να ρωτήσω 2 πράγματα.Όταν δουλεύεις τις ρουτίνες με τα παιδιά να υποθέσω ότι το powerpoint δεν το βάζεις σε προβολή παρουσίασης αλλά το δουλεύεις με την εργαλειοθήκη από πάνω για να μπορείς να μετακινείς τις καρτέλες.
    Τον πίνακα καιρού τον έφτιαξες με kidspiration;Σε τι μορφή το σώζεις για να το δουλέψεις με τα παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλσπέρα. Επειδή μου άρεσε πολύ το παρουσιολόγιο αλλά έχω αρκετές απορίες και κάποιες δυσκολίες, θα μπορούσα να έχω κάποιες πιο αναλυτικές οδηγίες; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας.