Χίλια καλωσορίσατε φίλοι μου αγαπημένοι. Λέγομαι Μαρίνα Ζαχαρία, είμαι νηπιαγωγός και με χαρά σας υποδέχομαι στο διαδικτυακό μου φτωχικό.
Το Ιστολόγιό μου απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά και προτείνει ιδέες και εκπαιδευτικές δράσεις. Oι δημοσιεύσεις μας αποτελούν πρωτογενές υλικό, το οποίο έχουμε εφαρμόσει στις τάξεις του νηπιαγωγείου.
Το Περί...Νηπιαγωγών αισίως διανύει τον 11ο του χρόνο στο διαδίκτυο. Όταν ξεκινήσαμε το 2010, τα ιστολόγια για νηπιαγωγούς ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τώρα απλά ελπίζουμε να αποτελούμε κι εμείς ένα φωτεινό αστέρι στο διαδικτυακό μικρόκοσμο.

Αν έχετε υλικό προς δημοσίευση στείλτε μου e-mail nipiagogoi@gmail.com

ΚΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ! ! !

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

CodeWeek 2024: Παιχνίδι Beebot "Πες-Βρες"

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η συμμαχία μας είναι ενεργή και διοργανώνει πολλές και ξεχωριστές δράσεις μέσα στον Οκτώβριο σχετικές με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα EUCodeWeek 2024.



1. Η πρώτη δράση, σχετίζεται με μια διαδικτυακή ενδοσχολική επιμόρφωση, όπου θα συμμετέχουν κατόπιν πρόσκλησης νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα. Στην επιμόρφωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8/10/2024 και ώρα 6-8μ.μ. θα παρουσιαστούν ιδέες και δραστηριότητες ρομποτικής για μικρές ηλικίες, λεπτομέρειες για την εγγραφή στην πλατφόρμα CodeWeek καθώς και βήμα βήμα η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα και προσθήκης νέας δραστηριότητας. Στην εκδήλωση θα παρουσιάσουν εισηγήσεις οι πρέσβεις Ελλάδoς και Κύπρου Σταμάτης Παπαδάκης & Αλέξανδρος Κοφτερός, η Leading Teacher Κύπρου Ελισάβετ Αγαπίου και η Leading Teacher Ελλάδος Μαρίνα Ζαχαρία. H επιμόρφωση θα φιλοξενηθεί από το CityLab, National Hub Leader, το οποίο θα μας παραχωρήσει και την πλατφόρμα του.

Δυστυχώς, οι 300 διαθέσιμες θέσεις καλύφθηκαν τις πρώτες 2 ώρες με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός αρκετά σχολεία, καθώς πλέον η Webex δεν μας δίνει τη δυνατότητα συνεδριών με πάνω από 100 άτομα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Πρόγραμμα:

18.00 – 18:15   Χαιρετισμός από το Ελληνικό National Hub του CodeWeek CityLab.

18.15 -18.45  “Coding As Another Language (CAL) ScratchJr: An approach to introduce coding and CT skills in preschool and primary education education”, με εισηγητή τον Σταμάτη Παπαδάκη, Πρεσβευτή  CodeWeek για την Ελλάδα & Πρόεδρο της CodeWeek.

18.45 -19.00 :  “Βρες – Πες: Ένα παιχνίδι προγραμματισμού για το Νηπιαγωγείο”, με εισηγήτρια τη Μαρίνα Ζαχαρία, Leading Teacher για την Ελλάδα.

19.00-19.15 : “Εγγραφή Δραστηριοτήτων και αναζήτηση εκπαιδευτικών πόρων στην πλατφόρμα CodeWeek.EU”, με εισηγήτρια την Αγαπίου Ελισάβετ, Leading  Teacher Κύπρου.

19.15- 19.45: “Μαθαίνω Προγραμματισμό – Απλός οδηγός εκπαιδευτικών”, με εισηγητή τον Αλέξανδρο Κοφτερό, Πρέσβης CodeWeek Κύπρου.

19:45- 20.00 : Ερωτήσεις –Διευκρινίσεις


ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΕΔΩ.
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ SCRATCH JR https://sites.bc.edu/codingasanotherlanguage/scratchjr-curricula-greek/ Δρ. Σταμάτης Παπαδάκης
- ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ - ΑΠΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ https://mathisis.org/downloads/codeweekgreek.pdf, Δρ. Αλέξανδρος Κοφτερός.


2. "Πες Βρες" η φετινή δραστηριότητα Beebot.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Πρόκειται για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το Beebot, όπου οι παίκτες θα πρέπει να αναγνωρίσουν λέξεις που ξεκινούν από συγκεκριμένο γράμμα και να προγραμματίσουν το ρομπότ να οδηγηθεί στο συγκεκριμένο αντικείμενο. 

Είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη φωνολογική ενημερότητα και τον προγραμματισμό και απευθύνεται σε νήπια που τώρα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν το αρχικό τους γράμμα και να προγραμματίζουν το beebot.

Η πίστα του Beebot είναι ένα επιδαπέδιο πλέγμα, το οποίο απεικονίζει αντικείμενα που ξεκινούν  από τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Επίσης, περιλαμβάνονται και 24 κάρτες αποστολής. 

Ο παίκτης επιλέγει μία κάρτα αποστολής, η οποία τον καλεί να αναγνωρίσει ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, ποιο ξεκινά από ένα συγκεκριμένο γράμμα. Μόλις ο παίκτης βρει το αντικείμενο, προγραμματίζει το ρομπότ να οδηγηθεί στο αντίστοιχο τετράγωνο.

Σας προτείνω, να δημιουργήσετε με τους μαθητές σας δικές σας πίστες, με ζωγραφιές των παιδιών, ώστε να υπάρχει ποικιλία στα αποτελέσματα που θα παρουσιάσουμε. Παράλληλα, μπορείτε με τον ίδιο κωδικό, να εγγράψετε όποια άλλη παραλλαγή εσείς σκεφτείτε.

Οδηγίες εγγραφής δραστηριότητας:

1. Αφού δημιουργήσετε λογαριασμό, μεταβαίνετε στο σύνδεσμο https://codeweek.eu/add και συμπληρώνετε τα πεδία για το δικό σας σχολείο. 

Στην ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κείμενο που υπάρχει παραπάνω, και να επισημάνετε το συνδυασμό Φωνολογικής Επίγνωσης & Ρομποτικής. Ημερομηνία έναρξης και λήξης μπορείτε να επιλέξετε όποιες ημερομηνίες επιλέξετε μέσα στον Οκτώβρη. Για τα υπόλοιπα πεδία, συμβουλευτείτε παρακάτω την εικόνα.


2. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στα πεδία CodeWeek4All και στον Επικεφαλής Εκπαιδευτικό, ώστε να εγγραφείτε στη συμμαχία μας και να εξασφαλίσετε το Πιστοποιητικό Αριστείας. Θα πρέπει λοιπόν 

στο πεδίο CodeWeek4All να προσθέσετε cw24-Lr5LY και στο

Επικεφαλής Εκπαιδευτικοί να επιλέξετε GR-ZACHRIA-100


3. Μόλις υλοποιήσετε τη δραστηριότητα, ανεβάζετε μια εικόνα, βίντεο ή παρουσίαση στο padlet που ακολουθεί. Πατάτε το σταυρουδάκι, επιλέγετε τη διεύθυνση του σχολείου σας και ανεβάζετε το αρχείο, με μια επικεφαλίδα όπου θα αναγράφονται τα στοιχεία του σχολείου σας.

https://padlet.com/mail6117/eucodeweek2024-h487r9703yjaz83r 

Έγινε με το Padlet


4.  Το πακέτο με το αρχείο pdf για την πίστα του Beebot και τις κάρτες αποστολής, μπορείτε να το βρείτε εδώ



https://drive.google.com/file/d/1GCcy3K-zYJj1iZarSTUmI1hN2qcMd-W_/view?usp=sharing



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας.