Πέφτω κάνω το σταυρό μου
Άγγελο έχω στο πλευρό μου
Δούλος του Θεού λογιούμαι
και κανέναν δε φοβούμαι...
Αυτή την προσευχή
μου έμαθε η μαμά μου να λέω κάθε βράδυ
όταν ήμουν μικρή ...
Από τότε είχα στο μυαλό μου αυτή την εικόνα
Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί, και όχι μόνο, να νιώθει ότι κάποιος πάντα το προστατεύει, ακόμη κι όταν οι γονείς του δεν είναι πλάι του...
«…γιατί ο Θεός διατάζει τους αγγέλους του για χάρη σου να
σε φυλάνε όπου κι αν πας. Θα σε σηκώσουν στα χέρια τους,
για να μη σκοντάψει σε πέτρα το πόδι σου»
«άγγελο ειρήνης, πιστό οδηγό, φύλακα των
ψυχών και των σωμάτων ημών»
Ο Ταξιάρχης Μιχαήλ, μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ είναι οι προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας μας.
Ο αρχ. Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλ. μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής». Η εικονογραφική τέχνη απεικονίζει τον Μιχαήλ ως φύλακα του Παραδείσου, ως αρχηγό των ουρανιών στρατιών, ως ζυγιστή των ψυχών, κατά την ημέρα της Μεγάλης Κρίσης. Επίσης στο Μανταμάδο, του πηγαίνουν οι πιστοί σιδερένια παπούτσια καθώς ο Αρχάγγελος τα λιώνει κάθε χρόνο...
Ο Γαβριήλ είναι ο Αγγελιοφόρος. Το όνομά του σημαίνει «ο άνθρωπος του Θεού» ή «ο γενναίος του Θεού». Στην Καινή Διαθήκη στέλνει τους βοσκούς την Άγια Νύχτα της Γέννησης στη Βηθλεέμ, για να δουν και να προσκυνήσουν το Νεογέννητο - Σωτήρα, αλλά και δίνει το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού στην Παναγία μας.
Παναγία η Αγγελόκτιστη, Κίτι, Κύπρος
Η παράδοση λέει ότι οι κτίστες του Ναού διαπίστωναν κάθε πρωί ότι το κτίσιμο προχωρούσε από μόνο του. Τότε παραφύλαξαν την νύκτα και είδαν ότι κατά τα μεσάνυκτα άγγελοι κατέβαιναν από τους ουρανούς και με ύμνους προς την Παναγία έκτιζαν κατά την διάρκεια της νύκτας την εκκλησία.
Αυτό που προσελκύει το ενδιαφέρον και την προσοχή είναι το μοναδικό στο είδος του ψηφιδωτό που απεικονίζει μοναδικό παράδειγμα της Παρθένου να στέκεται παρά να κάθεται. Αριστερά ως προς την Θεοτόκο εικονίζεται ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Στο αριστερό του χέρι κρατεί σκήπτρο και στο δεξιό ένσταυρη σφαίρα, σύμβολο της κυριαρχίας του Χριστού στον κόσμο. Δεξιά ως προς την Παναγία, βρίσκεται ο αρχάγγελος Μιχαήλ, στο μεγαλύτερό του μέρος δυστυχώς κατεστραμμένος, πιο στατικός και ήρεμος, με γαλανά μάτια και καστανόξανθα μαλλιά, που συνθέτουν ένα πρόσωπο εξαιρετικής ομορφιάς. Οι δύο κλασικής ωραιότητας άγγελοι, είναι ντυμένοι με λευκούς χιτώνες φιλοσόφων, ενώ φέρουν εντυπωσιακά φτερά παγωνιού, που συμβολίζουν την αθανασία και την αιωνιότητα.
Η Παναγία επιγράφεται στην Αγγελόκτιστη ως «Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ», τίτλος που προκαλεί πολλά ερωτηματικά γύρω από το θεολογικό του νόημα, αφού η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Έφεσο το 431 μ.Χ., αντικρούοντας τις αιρετικές απόψεις του Νεστορίου, απέδωσε στην Παναγία τον δογματικό όρο Θεοτόκος. Η θεολογική ερμηνεία της επιγραφής έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μεταξύ των ερευνητών, αφού την εποχή αυτή ο τίτλος Αγία Μαρία απαντάται κυρίως στις μονοφυσιτικές επαρχίες της Ανατολής. Σημειωτέον ότι κατά τον 6ο αι. μαρτυρείται από τις πηγές, η παρουσία ισχυρών μονοφυσιτικών ομάδων και στην Κύπρο.
Ο Γαβριήλ φέρει στην ενδυμασία του δύο γράμματα, το Η και Γ. Λόγω του ότι το σώμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι καταστρεμμένο, αν και διακρίνονται κάποια ίχνη από γράμματα, αυτά δεν φαίνονται.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Το ψηφιδωτό προσφέρεται για δραστηριότητες
1. Μπορούμε αφού το περιγράψουν, να διαβάσουν ή να υποθέσουν τι μπορεί να γράφει, να ψάξουν τα ονόματα που είναι γραμμένα αλλά και τα κρυμμένα γράμματα στη στολή του αγγέλου.
- Τι μπορεί αυτά να σημαίνουν;; (μήπως είναι από το όνομά του;;), και τέλος, να γίνουν αγιογράφοι και να συμπληρώσουν την κατεστραμμένη εικόνα του Αρχαγγέλου, βάζοντας τα γράμματα που θέλουν αυτά στην ενδυμασία του, και να αιτιολογήσουν...
AΓΓΕΛΟΙ
2. Ζωγραφίζω εμένα και τον άγγελό μου και του γράφω κάτι που θέλω να του πω...