Ένας ανθρωπολόγος, πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ’ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι θα πάρει όλα τα φρούτα. Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέχουν όλα μαζί.
Ύστερα κάθισαν σ’ έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα.
Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν “UBUNTU” που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!» Η λέξη “UBUNTU” στην γλώσσα τους σημαίνει «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε».
Στα πλαίσια του eTwinning έργου μας Empathy Turtles, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε το ίδιο πείραμα και να δούμε πως θα αντιδράσει η δική μας ομάδα των παιδιών, έπειτα από τρεις μήνες προγράμματος καλλιέργειας της Ενσυναίσθησης.
Τοποθετήσαμε στην αυλή ένα κουτί, στο οποίο είχαμε κρύψει ένα μικρό θησαυρό (μπαλόνια, αυτοκόλλητα, δαχτυλιδάκια κλπ). Εξηγήσαμε στα παιδιά πως όποιος έφτανε πρώτος, μπορούσε να κάνει το περιεχόμενο του κουτιού οτιδήποτε θέλει.
Τα παιδιά πιάστηκαν από το χέρι και με το σύνθημα ξεκίνησαν.
Ο νικητής ήταν μόνο ένας και η αμηχανία έκδηλη από τα υπόλοιπα παιδιά.
Μπήκαμε στην τάξη και στην παρεούλα, άνοιξε το κουτί.
Αρχικά ο μικρός νικητής περιεργάστηκε τα δώρα, αλλά αμέσως σκέφτηκε πως έπρεπε να τα μοιραστεί με την ομάδα. Έτσι και έγινε. Μοίρασε σχεδόν όλα τα παιχνίδια και δεν κράτησε σχεδόν τίποτε για τον εαυτό του. "Κυρία, είπε, πρέπει όλοι να είμαστε χαρούμενοι."
Στη συνέχεια δόθηκε ένα φύλλο εργασίας, όπου όλα τα παιδιά έπρεπε να ζωγραφίσουν τι θα έκαναν αν εκείνα ήταν νικητές. Η πλειοψηφία πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, δήλωσε πως θα μοιραζόταν το θησαυρό με όλα τα παιδιά.
Αλήθεια, θα συνέβαινε το ίδιο σε όλα τα σχολεία;
Δοκιμάσαμε το ίδιο πείραμα σε όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία και καταγράψαμε τα αποτελέσματα σε ένα συνεργατικό πίνακα.
Δοκιμάστε το κι εσείς στην τάξη σας και περιμένουμε τα δικά σας αποτελέσματα.